آموزش کامپیوتر و فناوری روز دینا ، اخبار علمی

آموزش کامپیوتر و فناوری روز دینا ، اخبار علمی

آموزش برنامه نویسی و وب شبکه نرم افزار و اخبار علمی ، تازه های فناوری ، طب سنتی ، کشاورزی
آموزش کامپیوتر و فناوری روز دینا ، اخبار علمی

آموزش کامپیوتر و فناوری روز دینا ، اخبار علمی

آموزش برنامه نویسی و وب شبکه نرم افزار و اخبار علمی ، تازه های فناوری ، طب سنتی ، کشاورزی

چطور در خانه کمپوست تولید کنیم؟

چطور در خانه کمپوست تولید کنیم؟

محیط زیست > بازیافت - همشهری آنلاین- نگین شیرآقایی:
تولید کود کمپوست از زباله‌های خانگی، بحثی است که اولین بار بیش از دو دهه پیش در کشورهای اروپایی و آمریکایی مطرح شد.

مردم آموختند با این روش نه تنها می‌توانند از حجم زباله‌های تولید شده شهری بکاهند، بلکه کود مورد نیاز برای پرورش گیاهان خانگی را نیز بی‌هیچ هزینه‌ای تامین ‌کنند.

آمار دقیقی از میزان تولید سالانه کمپوست در خانه‌ها در دست نیست اما بر اساس آمارهای جهانی به طور میانگین سالانه در هر خانه بیش از 200 پوند (90.718 کیلو) زباله از مواد طبیعی در هر آشپزخانه تولید می‌شود که به راحتی می‌توان آنها را به کمپوست تبدیل کرد.

برای تولید کمپوست تقریبا از تمام مواد ارگانیک می‌توان استفاده کرد. کپه اولیه کمپوست نیازمند نسبت مناسبی از مواد غنی از کربن یا "قهوه‌ای" و مواد غنی از نیتروژن یا "سبز" است.

مواد قهوه‌ای به موادی چون برگ خشک، نی و چوب خشک گویند و مواد سبز شامل مواد طبیعی با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.

مخلوط کردن مواد مختلف از این دست می‌تواند کودهای کمپوستی با درصدهای متفاوتی از مواد مغنی تولید کند. تولید مغذی‌ترین کمپوست بیشتر به یک هنر شباهت دارد که از لابه‌لای تجربه فراوان بیرون می‌آید تا علم صرف.

ایده‌آل درصدهای مواد، 25 قسمت مواد قهوه‌ای در مقابل یک قسمت مواد سبز است. اگر حجم کربن در مواد اولیه زیاد باشد سبب می‌شود که تجزیه مواد به کندی انجام شود و در نتیجه تولید کود مدت زمان بیشتری ببرد. وجود مقادیر زیاد نیتروژن در مواد اولیه هم سبب می‌شود بوی کود زیاد باشد.

برگ‌ها بخش زیادی از زباله‌های حیاط‌ها و باغ‌ها را تشکیل می‌دهند. برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گل‌های گلدانی‌تان بیاید، می‌توانید از مقادیری از برگ‌های ریخته شده در پارک نزدیک خانه‌تان استفاده کنید.

هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زباله‌هایی چون پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای‌های کیسه‌ای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیز طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار می‌رود، تولید می‌شود. شما تقریبا می‌توانید تمام زباله‌های طبیعی آشپزخانه‌تان را بازیافت کنید.

البته موادی چون گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مثل سس سالاد و کره بادام‌ زمینی برای تولید کود دردسرآفرین هستند. ضایعات گوشت در کمپوست باعث ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی می‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست است اما به کندی تجزیه می‌شود.

ظرف استیل برای نگهداری مواد کود کمپوستبرای تولید کمپوست در خانه می‌توانید از سطل‌های فلزی در بسته استفاده کنید و آن را در جایی چون بالکن خانه‌تان قرار دهید. این کار به شما این امکان را می‌دهد که هر به هر اندازه زباله که تولید شد، به کود قبلی خود بیفزایید.

حواستان باشد که زباله‌های خانگی جزو مواد "سبز" هستند، در نتیجه هر بار که مقداری زباله آشپزخانه‌ای به سطلتان اضافه می‌کنید، روی آن را با حدود 20 سانتی‌متر از مواد "قهوه‌ای" مثل برگ‌های خشک، بپوشانید. برای اینکه کودتان با سرعت بیشتری تولید شود، می‌توانید تمام مواد آن را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.

استفاده از برگ‌های سوزنی کاج هم برای تولید کمپوست توصیه می‌شود. برای استفاده از این برگ‌ها لازم است آنها را در طی فرآیند تجزیه‌شان خرد کنید و هر چند روز یک بار آنها را به قطعات کوچکتری ببرید. حسن به کار بردن این برگ‌ها در اسیدی کردن خاک است. اگر خاکی که برای گلدان‌ها یا حیاطتان به کار می‌برید قلیایی است، با اضافه کردن برگ‌های سوزنی کاج به مواد اولیه کودتان، می‌توانید جنس خاک را ارتقا دهید.

برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاه‌تر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد. اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید، سطل بازیافتتان را در محلی قرار دهید که در معرض تابش نور خورشید باشد تا با کمک گرمای خورشید، مواد زودتر تجزیه شوند. اگر هم در منطقه‌ای گرمسیر و خشک زندگی می‌کنید، سطل را در سایه قرار دهید تا سرعت تبخیر آب مواد موجود در آن کم شود.

زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد اولیه شما و شرایط محیطی بستگی دارد، اما می‌توانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا نه. کود کامپوست نهایی به رنگ قهوه‌ای تیره است و بوی خاک می‌دهد. اغلب در آن بخش‌هایی از برگ که تجزیه نشده است، دیده می‌شود.

این روزها در دنیا از کود کمپوست به عنوان کود مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌شود. شما هم می‌توانید با استفاده از این کود، در حیاط خانه خود مواد غذایی ارگانیک پرورش دهید.

نوع ماده

به کار ببریم؟

جزئیات

خاکستر زغال

خیر

مواد موجود در آن برای گیاهان مناسب نیست

آبی که برای شست‌و‌شو در آشپزخانه به کار رفته

بله

این آب برای افزودن رطوبت برای موادی که در وسط سطل قرار گرفتند مناسب است. هیچ‌گاه روی کپه مواد اولیه آب نریزید.

فضولات گربه و سگ

خیر

ممکن است ناقل بیماری باشد

گیاهان آفت‌زده

با احتیاط

اگر ظرف شما به اندازه کافی حرارت نبیند، ممکن است میکروب‌های آن از بین نرود.

ضایعات ماهی

خیر

می‌تواند حیوانات موذی را به خود جلب کند و باعث متعفن شدن مواد اولیه شود.

مو

بله

آن را پخش کنید تا مانند گلوله در یک ناحیه جمع نشود

روزنامه

بله

آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. صفحات رنگی روغنی را اضافه نکنید.

 

روش تولید کمپوست قارچ

روش عمده برای تولید کمپوست وجود دارد
الف- روش دراز مدت : یک روش قدیمی و اولیه بوده و برای تولید کمپوست به منظور کشت قارچ در سطح تجاری مناسب نیست. البته به علت گرانی تکنولوژی روش کوتاه مدت، در بیشتر کشورهای آسیایی هنوز از روش دراز مدت برای تهیه کمپوست استفاده می گردد. تهیه کمپوست با این روش دارای مراحل ذیل می باشد
خیس کردن کاه و کلوش: اولین گام در تهیه کمپوست خیس کردن کاه و کلوش می باشد در این روش کلوش مصرفی را به صورت لایه نازک در سطح سوله پخش می نمایند و با پاشیدن آب فراوان بر روی آن طی مراحل مختلف آن را خیس می نمایند به نحوی که کاملا اشباح از آب شود و نتواند آب بیشتری را جذب نماید، به این ترتیب در این مرحله رطوبت کاه به 75% می رسد. یک تُن کاه خشک تقریباً نیاز به 5000لیتر آب برای رسیدن به نقطه اشباح دارد
مخلوط کردن و قالب زدن کمپوست: مرحله دوم کار پس از خیس نمودن کاه و کلوش اضافه کردن تمام مکملهای غذایی به جز پودر سنگ گچ به کمپوست می باشد که باید به صورت یکنواخت در سطح کاه انجام شود که این مواد باید به خوبی مخلوط شود، پس از مخلوط نمودن مکملهای غذایی با کمپوست، مخلوط را به صورت یک توده به ارتفاع 1 متر و عرض 1 متر روی هم انباشته می نمایند که در اصطلاح این عمل را قالب زنی نام دارد
در مرکز کمپوست حرارت 59 الی 60 درجه می باشد
عمل قالب زنی می‌‌تواند با دست یا به کمک قالبهای مخصوص و با استفاده از تراکتور صورت بگیرد. اندازه ابعاد قالب کمپوست بستگی به اندازه قطعات کاه و کلوش و دمای هوا دارد
هر چه قطعات کاه و کلوش بزرگتر باشد و هوا سردتر باشد نیاز به قالب های بزرگتر می باشد  1 × 5/1
برگرداندن کمپوست: به منظور بدست آوردن کمپوستِ مناسب و اطمینان از تأمین درجه حرارت مطلوب ( 70 تا 75 درجه سانتی‌گراد)ضروری می باشد. همچنین برای جلوگیری از عمل تخمیر زیاد کمپوست و تامین مواد غذایی مورد نظر باید طی مراحل تهیه کمپوست چندین مرحله عمل قالب زنی و برگرداندن کمپوست صورت گیرد

کمپوست و روش تهیه و آنالیز آن را بهتر بشناسیم

    

 


عکس کمپوست


کمپوست چیست ؟

مقدمه

محل های دفن زباله در سر تا سر جهان سر زیر شدن است . دیگری به آسانی نمی توان مکانی برای دفن زباله پیدا کرد . بنابراین انسان می خواهد که محل های دفن زباله کنونی را نگه داشته و روش های جایگزینی مقابله با زباله را گسترش دهند . یک به یک ما از مقابله خلاقانه با آشغال های حیاطمان عاجز شده ایم و شهرها دیگر قابلیت حمل برگ ها و علف های چیده شده را ندارند .

تقریباً یک سوم فضای محل های دفن زباله با مواد زائد آلی حاصل از حیاط ها و آشپزخانه های ما احاطه شده است . حالا فرض کنیم که بتوانیم از این منبع عظیم به عنوان مواد اولهی تهیه ماده ای استفاده کنیم که باعث پویایی و حاصلخیزی خاک شده و سهم عمده ای در سر سبزی محیط اطراف ما و از همه مهمتر ازدیاد محصولات کشاورزی شود . 

ملاحظه می نمائید که این مطلب یکی از مهمترین شاخه های صنعت در طی سالیان اخیر می باشد .

موضوع پروژه اینجانب در باره کمپوست یعنی ماده حاصله از فرآیند تبدیل زباله به ماده ای است که می تواند کمک شایانی به جامعه بشری در زمینه کشاورزی کند .


کمپوست چیست ؟ ( تعاریف و توضیحات اولیه درباره کمپوست )

کمپوست عبارت اس از بقایای گیاهی و حیوانی زباله های شهری یا لجن فاضلاب است که تحت شرایط پوسیدگی قرار گرفته باشند . بطوریکه مواد سمی آن از بین رفته مواد پودر شده و شکل اولیه خود را از دست داده باشند .

برای تهیه کمپوست می توان از بقایای چوب بری ها ، زباله شهری ، بقایای کشتارگاه ها و کارخانه های کنسرو ماهی ، لجن فاضلاب و اجساد گیاهان پست غیر آوندی استفاده کرد .

بطور کلی کمپوست از نظر مواد غذایی ضعیف هستند (‌به استثنای بقایای کشتارگاه ها و کارخانه های کنسرو ماهی که از نظر ازت قوی می باشند . )

کمپوست محصول یک فرآیند بیوتکنولوژیکی و به عبارت دیگر استحاله مواد آلی است که توسط تعداد کثیری میکرو ارگانیزم های هوازی گرما دوست در داخل توده ای زباله در مجاورت حرارت و رطوبت و اکسیژن انجام می گیرد و با ایجاد 60 تا 75 درجه سانتیگراد گرما و تشکیل آنتی بیوتیک ها در حین عمل پاستورایزاسیون انجام گرفته و عوامل بیماری زا و بذر علف های هرز از بین می رود .

کمپوست محصول نهایی و نمونه ای پیچیده از فرآیند تغذیه است که شامل صدها موجود زنده متفاوت مانند باکتری ها ، قارچ ها ، کرم ها و حشرات می باشد . آنچه که پس از مواد آلی تجزیه شده این موجودات باقی می مانند ، ماده ای عنف و خاکی است که برای رشد گیاهان بسیار مناسب است .

کمپوست (‌کود حاصل از زباله ) یکی از بهترین مالچ های ( کاه و برگی که برای حفظ گیاه دور آن می ریزند ) اصلاح کننده خاکی است که می توان از آن به جای کودهای تجاری استفاده نمود خصوصیت ویژه کمپوست ارزان بودن آن است .

کمپوست سازی تکرار نابودی مواد و نظام عادی طبیعت در سطح جنگل ها را نشان می دهد .

در هر چمنزار ، جنگل و باغی ، گیاهان می میرند ، به زمین افتاده می پوسند .

این گیاهان به تدریج بوسیله موجودات زنده موجود در خاک تجزیه می شوند و سرانجام به این بخشهای گیاه به صورت ذرات قهوه ای رنگ جنگل تبدیل می شوند که به این ماده غنی رد اصطلاح هوموس می گویند .

هوموس خاک را سبک و ترد می کنند . هدف ما در ایجاد کمپوست ، تولید هوموس می باشد .

کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیکی جانداران ذره بینی است که توانایی شکستن مولکول های درشت مواد آلی را دارا می باشند . این فعالیت سبب تولید ترکیبات هوموسی شده که به راحتی توسط گیاه جذب می شود[1] .

مواد موجود در کمپوست و توصیه های لازم جهت داشتن کمپوست جذب

تقریباً هر ماده ای برای ساخت توده کمپوست مناسب می باشند . توده کمپوست به نسبت مناسبی از مواد غنی کربنی یا ( مواد قهوه ای رنگ ) ، نیتروژنی یا ( مواد سبز رنگ ) احتیاج دارد .

در بین مواد قهوه ای رنگ برگهای خشک ، کاه و خورده های چرب وجود دارد . مواد نیتروژنی سبز رنگ و تازه هستند . مانند علف های کوتاه شده و ته مانده غذای آشپزخانه .

ترکیب نوع خاصی از مواد یا تغییر نسبت آن ها می تواند در سرعت تجزیه تغییراتی را ایجاد کند . دسترسی به بهترین ترکیب که از تجزیه بدست می آید ، امری بسیار مهم در این پروسه است .نسبت ایده آل این مواد 25 بخش قهوه ای به یک بخش مواد سبز است .

درصد زیاد کربن باعث تجزیه آهسته مواد شده در صورتی که درصد زیاد نیتروژن ، پروتئین تولید می کند . برگ ها درصد زیادی از مواد باغی را تشکیل می دهند . این برگها سرشار از مواد معدنی می باشند که از ریشه در خت بدست آمده و منبع طبیعی کربن می باشند .

برگ درختان بلوط ، ماگنولیای جنوبی ، درخت های راش برای کمپوست سازی بسیار سفت و گوشتی هستند . در عمل کمپوست سازی باید از چوب درختانی مانند بسیار سفت و گوشتی هستند.

در عمل کمپوست سازی باید از چوب درختانی مانندگردوی سیاه ، برگ های اکالیپتوس و سوماک و کلاً گیاهانی که مقداری سم در خود ترشح می کنند ، پرهیز کرد . چون مدت زمان تهیه کمپوست را افزایش می دهند .

استفاده زیاد از برگ های سوزنی کاج کمپوست ما را اسیدی می کند که برای خاک های قلیایی مفید است . علفهای کوتاه شده سریع تجزیه می شوند و به اندازه فضولات دارای نیتروژن مفید است از آن جا که علف های کوتاه شده در یک جا جمع می شوند ، هوا به آن ها نرسیده و بو می گیرند.

این امر آنها را سرشار از مواد قهوه ای می نماید . اگر برای کمپوست مقدار قابل توجهی علف کوتاه شده دارید ، برای خشک کردن ، آنها را حداقل یک روز زیر نور آفتاب روز زمین پهن کنید بعد از اینکه این برگ ها به رنگ زرد یا کاهی تبدیل شدند ، دیگر اسیدی نخواهند بود .

زائدات آشپزخانه شامل پوست هندوانه ، پوست هویج و موز ، هسته سیب و هر نوع مواد قابل بازیافت دیگری می توان از آن در عمل کمپوست سازی استفاده کرد . در حالی که تکه های گوشت و دیگر فرآورده های آن محصولات روزمره و غذاهای چرب مانند سس سالاد و کره بادام زمینی و همچنین مواد غیر غذایی مانند مدفوع گربه و سگ ، مو ، زغال سنگ ، آهک برای تولید کمپوست اصلاً مناسب نیستند .

خاکسترهای چوب که از شومینه بدست می آیند می توانند به ترکیب کمپوست اضافه شوند .

خاکستر قلیایی است . پس نباید بیش از 2 سطح با ابعاد 3*3*3 به کمپوست خاکتسر اضافه نمود .

باید در استفاده از خاکستر زغال سنگ پرهیز کرد . چون زغال سنگ معمولاً دارای مقدار زیادی سولفور و آهن می باشد که می تواند به گیاهان آسیب برساند زغال چوب به خوبی تجزیه نمی شود و بهتر است از آن استفاده نشود .

آشغال باغی باید به کمپوست اضافه شود . آشغال های باغی شامل گیاهان ضعیف ، شاخه های باریک و گل های پژمرده می باشند .

اگر چه علف های هرز و بذرهای آن وقتی دمای داخلی کمپوست به 130 درجه فارنهایت می رسد می میرند ولی بعضی از آنها نیز باقی خواهند ماند . برای مقابله با این مشکل علف های هرز را با سیستم ریشه ای مقاوم یا علف های هرزی که بذر خواهند داد باید کمپوست کرد .

کاه و یونجه فاسد شده منبع کربن فراوانی برای کمپوست بویژه در جایی که برگ کمی در کمپوست وجود دارد ایجاد می کنند . یونجه از کاه نیتروژن بیشتری دارد . کاه و یونجه ممکن است دارای بذرهای علف های هرز باشند . بنابراین دمای داخلی کمپوست باید زیاد باشد . به علاوه لوله های باریک گاه باعث ورود هوا به داخل کمپوست می شود .

فضولات یکی از بهترین موادی است که می توان آن را به کمپوست اضافه کرد . فضولات دارای مقدار زیاد نیتروژن و موجودات ریز مفید می باشند . برای کمپوست می توان از فضولات خفاش ، گوسفند ، اردک ، خوک ، گاو ، کبوتر ، و تمامی حیوانات علف خوار استفاده کرد .

بهتر است از فضولات حیوانات گوشتخوار در کمپوست استفاده نشود چون دارای مواد بیماری زای خطرناک هستند . اکثر فضولات وقتی که تازه هستند ، ( گرمند ) یعنی آنقدر غنی از مواد غذایی هستند که می توانند ریشه نازک گیاهان را بسوزانند و یا دمای کمپوست را بالا برده و کرم های خاکی و باکتری های مفید را نابود کنند .

جلبک ها و خزه ها منابع خوبی برای کمپوست سازی هستند . قبل از استفاده این ها در کمپوست باید نمک آنها با آب شستشو شود . موادی که می توان به کمپوست اضافه کرد بسیار زیادند .

از جمله این مواد می توان به چوب ذرت ، زائدهای پنبه ای ، آشغال های رستوانها یا بازارهای کشاورزی ، زائده های درخت انگور ، خاک اره ، شن سبز ، سم ها و شاخه های خوراکی ، رازک ، پوسته بادام زمینی ، کاغذ و مقوا ، خاک سنگ ، دانه های پنبه خوراکی ، استخوان خوراکی ، زائدات مرکبات ، قهوه ، یونجه و حلزون زمینی [2]اشاره کرد .


جدول مربوط به عناصر موجود در کمپوست با درصدهای مناسب :

PPM

درصد

2500-60

منگنز

250-2

مس

750-25

روی

 

درصد

عنصر

5/3- 5/3

نیتروژن

15-1/0

فسفر

5/5-25/0

پتاسیم

25/1-45/0

کلسیم

5/0-25/0

منیزیم

75/0-2/0

گوگرد

5/3-15/0

سیلیسیم

25/1-15/0

سدیم

75/0-5/0

کلر

5/0-04/0

آلومینیم

05/0-04/0

آهن

 البته لازم به ذکر است که این امر غیر ممکن است که تمام عناصر در جدول فوق در یک کود کمپوست جای گیرد و معمولاً تعداد خیلی کمتری از این عنصر در یک مقدار کود کمپوست قرار دارند ولی بطور کلی برای یک کمپوست آلی باید مقادیری نزدیک به جدول ذیل داشته باشیم :

 

7-6/5

PH

Mmhos/Cm

5/3-2

نمک محلول

PPM

40 <

آمونیوم

PPM

9-6

فسفر

PPM

200-150

پتاسیم

PPM

350-180

کلسیم

PPM

150 <

سدیم کلرید

در جدول ذیل مقادیر به ترتیب پایین ، متوسط و بالای پارامتر ها را مشاهده می کنید .

واحد

بالا

متوسط

پایین

پارامتر

-

8 >

5/7- 6

5

PH

Mmhos/Cm

10 >

6/3

2-1

نمک محلول

PPM

-

200-100

100 <

نیترات

PPM

40 >

-

10 <

آمونیوم

PPM

40 >

30-10

10 <

فسفر

PPM

400 >

300-200

100 <

پتاسیم

PPM

400 >

300-200

100 <

کلسیم

PPM

150 >

140-80

75 <

سدیم کلرید

 

رده بندی کمپوست از لحاظ سمیت

نوع کمپوست

وزن خشک گیاه

نسبت به شاهد

رده بندی از لحاظ سمیت

درصد جوانی زنی

عالی

90 >

بدون سمیت

85 >

خوب

90-80

سمیت متوسط

85-70

متوسط

80-65

سمی

70-50

ضعیف

65-40

خیلی سمی

70-30

خیلی ضعیف[3]

40 <

کاملاً سمی

30 <

 


فواید و اثرات استفاده از کمپوست

کود آلی کمپوست در خاک های سنگین دانه بندی و تخلل خاک را بهتر می سازد و نفود پذیری و تهویه خاک را بهبود می بخشند . در خاک های سبک مانند اسنفج به نگهداری آب و مواد غذایی کمک نموده و از شتستشوی آن جلوگیری می کند .

اجزای ریز و درشت و مواد معدنی را در بر گرفته و به تشکیل خاک دانه کمک می کند . حالت چسبندگی خاک را کاهش داده و از مقاومت خاک در مقابل ماشین آلات کشاورزی می کاهد و عملیات زراعی با خاک با انرژی کمتری انجام می گیرد .

کمپوست می تواند 2 تا 6 برابر خود آب نگهداری نموده و از هدر رفتن آن جلوگیری کند . به خاک رنگ تیره داده و به جذب حرارت و گرم نگه داشتن خاک کمک می کند . کمپوست دارای عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف مورد نیاز گیاهان می باشد که این مواد را به تدریج آزاد و در اختیار گیاهان قرار می دهد . ذرات هوموس ترکیابت ازت کربن اسید فولیک حاصل از کمپوست دارای خاصیت جذب کنندگی شدید می باشد که عناصر غذایی را به خود جلب نموده و به آسانی در اختیار گیاهان قرار میدهد .

کمپوست عموماً فعالیت های بیولوژیکی خاک را تشدید نموده و به حاصلخیزی خاک کمک می کند . کمپوست دارای خاصیت اسیدی است و در جذب بعضی از مواد غذایی غیر محلول نقش اساسی داشته و از فرسایش خاک جلوگیری می کند .

کمپوست علاوه بر کمیت در ارتقای کیفیت محصول هم نقش اساسی دارد . استفاده از کمپوست موجب افزایش مقاومت گیاهان در مقابل امراض می گردد .

هوموس و مواد آلی خاک را افزایش داده و بعضی از ویتامین ها ، هورمون ها و آنزیمهای مورد نیاز را تامین می کند که این مواد نمی توانند بوسیله کودهای شیمیایی تامین گردند .

در جلوگیری از تغییر اسیدیته خاک همانند یک بافر عمل می کنند . وقتی که در هنگام کمپوست شدن درجه حرارت به 60 درجه یا بیشتر می رسد ، عوامل پاتوژن و بیماری زا ، تخم انگلها ، و بذر علفهای هرز را نابود می کند . وزن مخصوص ظاهری خاک را به شدت کاهش داده و بنابراین برای خاک های سنگین و رسی بسیار مناسب و مفید است [4].


ورمی کمپوست

ورمی کمپوست حاصل فعالیت بیولوژیک نوعی کرم خاکی با نام علمی Ei senia folida می باشد که این جانور با تنفید مواد آلی موجود در طبیعت آن را به کود آلی مغزی تبدیل نموده به گونه ای که امروز با این کود به عنوان یکی از غنی ترین کود های آلی بیولوژیک شناخته شده در دنیا کاربرد دارد .

ورمی کمپوست در خواص فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی خاک تاثیر بسزایی دارد .

این کود علاوه بر وزن مخصوص کم فاقد هر گونه بو ، میکروارگانیزم های پاتوژن ، باکتریهای غیر هوازی ، قارچ ها و علف های هرز می باشد .

ورمی کمپوست علاوه بر قابلیت جذب آب با حجم بالا ، شرایط مناسب جهت دانه بندی و قدرت نگهداری مواد غذایی مورد نیاز گیاهان را فراهم می آورد و حاوی عناصر غذایی غنی بویژه ازت بوده که به تدریج آنها را در اختیار گیاه قرار می دهد ( این نکته از لحاظ حاصلخیزی بسیار پر اهمیت است ) این کود در مقایسه با سایر کودهای آبی دارای میزان عناصر اصلی غذایی بالاتری است . ورمی کمپوست علاوه بر عناصر ماکرو مانند ازت ، فسفر و پتاسیم که در فعالیت های گیاه نقش اساسی دارند ، حاوی عناصر میکرو مانند آهن ، مس ، روی ، منگنز نیز می باشد .

معمولاً نسبت کربن به ازت (c/n) ورمی کمپوست 20-15 بوده و طول دانه های خشک آن بین 5-1 میلیمتر متغییر است . هوموس آن نیز 20% وزن خشک می باشد[5] .

کیفیت ورمی کمپوست به نوع مواد زاینده آلی ( محیط کشت ) تغذیه شده توسط کرم ها بستگی دارد . برای مثالر کرم ها می توانند موادی مثل خاک اره را که حاوی سلولز زیاد است هضم نموده و یک ماده اصلاح کننده خاک با کیفیت پایین تولید نمایند و برعکس کرم ها کرم ها قادرند با تغذیه موادی غنی از ازت ( مانند کود گاوی ) ورمی کمپوست با کیفیت عالی تولید نمایند . کرم های زباله خوار با تغذیه زایدات آلی ، آن ها را تجزیه و دگرگون  می نمایند . هضم این کرمها به تغییر سریع مواد آلی منتهی شده و کمپوست تثبیت می شود . نتیجه این عمل دستیابی به ورمی کمپوست با کیفیت بالاست که با بالاترین کیفیت های جهانی برابری می کند . عناصر موجود در ورمی کمپوست :ازت ، فسفر ، پتاسیم ، کلسیم ، آهن ، روی ، مس ، منگنز هستند  این در حالی است که هر یک از انواع کودهای شیمیایی موجود تنها حاوی یک یا چند عنصر خاص می باشند .

از دیگر مزایای استفاده از ورمی کمپوست :

  • نرم نمودن ذرات مس ، اتصال به ذرات شن
  • نرمال نمودن PH خاک
  • حاوی درصد بالای هیومیک و اسید فلوییک که تا 5 سال باقی می ماند
  • ورمی کمپوست دارای خواص کلوئیدی بوده و باعث تهویه و نفوذ آب و توسعه ریشه می شود.

طرز تهیه کمپوست در خانه

کمپوست سازی خانگی را می توان به دو صورت انجام داد :

1-     به صورت غیر فعال ( مواد را به حال خود رها کرده تا تجزیه شوند . )

2-     به صورت فعال

هر گاه شما در کار فرآیند دخالت کنید کمپوست فعال دارید . کمپوست سازی غیر فعال حداقل زمان و انرژی شما را طلب می کند . این کار از طریق جمع آوری مواد آلی در یک توده دلخواه انجام می گیرد .

ممکن است زمان آن طولانی باشد ( یک یا دو سال ) ولی مواد آلی در هر نمونه ای به کمپوست تبدیل خواهد شد . استفاده از یک حصار سه طرف از جنس سیم یا آجر بهتر از توده بهم ریخته ای در حیاط شماست و باعث ایجاد یک توده منظم و زیبا می شود به آن علف های کوتاه شده ، برگ و زائدات آشپزخانه را اضافه کنید ( همیشه این مواد را با 8 اینچ مواد دیگر ترکیب کنید ) توده کمپوست به مروز زمان در اثر تجزیه  تحلیل می رود .

برای دیدن کمپوست تولید شده در ته مخزن یک تا دو سال صبر کنید . وقتی آماده شد ، با بیل آنها را در فرغون ریخته و در باغچه خود بریزید .

مواد سبز و قهوه ای رنگ را برای داشتن یک ذخیره کمپوست تولید شده بیفزائید . بعد از سال اول بیشتر توده های ساده چند متر معکبی کمپوست تولید می کنند .

کمپوست سازی فعال ، حضور فعال شما را می طلبد که شامل زیر و رو کردن گهگاه توده تا صرف کامل انرژی و زمان شما می شود .

اگر از تمام تکنیک های کمپوست سازی استفاده کنید ، پس از 3 تا 4 هفته به کمپوست دست پیدا می کنید . سرعت کمپوست سازی شما بستگی به چگونگی جمع آوری مواد ، خرد کردن آنها و ترکیب آنها یکدیگر دارد . دسترسی به کربن و نیتروژن متعادل در صورتی که توده کمپوست را سریعاً تهیه کنید آسان تر خواهد بود . لایه بندی مواد کار سختی است ولی مخلوط کردن مواد با یکدیگر هم به همان شکل عمل می نماید .

برای تولید کمپوست فعال روش کلی زیر انجام پذیر است :

موادی را که می خواهید کمپوست نمایید بصورت لایه ای به ضخامت 7 تا 10 سانتیمتر روی سطح زمین یا حفره ای که روی زمین تهیه نموده اید ، قرار دهید و به ازای هر سطل از مواد کمپوست شونده حدود 100 گرم فسفات دی آمونیوم یا سوپر فسفات بر روی مواد اضافه کنید .

( در صورتی که از سوپر فسفات استفاده می کنید بهتر است حدود 40 گرم اوره به ازای هر 100 گرم سوپر فسفات اضافه می شود ) پس از پاشیدن کود شیمیایی اقدام به آب پاشی این لایه نموده و سپس لایه های جدید را به همین شکل اضافه کنید .

می توان لایه هایی از کود حیوانی و یا خاک را بطور متناوب با لایه های مواد کمپوست شونده قرار داد . در صورتی که از لایه های کود حیوانی استفاده می شود . به اضافه کردن کود ازت در زمان انباشتن مواد کمپوست شونده نیازی نیست .

اما به فسفات و همچنین سولفات کلسیم ممکن است نیاز باشد . ترکیب کودشیمیایی که برای تحریک و تکمیل پوسیدگی و تعادل عناصر به کمپوست اضافه می شود به نسبت کربن به ازت و ترکیب شیمیایی مواد کمپوست شونده بستگی دارد .

پاشیدن چند کیلوگرم اوره به ازای هر تن مواد کمپوست شونده روی توده کمپوست قبل از هر بار آبپاشی مفید است در مورد بقایای چوب بری ها لازم است کلیه عناصر غذایی به کمپوست اضافه شود  . مواد کمپوست شونده را می بایستی همیشه مرطوب نگه داشت و هر 2 تا 4 هفته آن را مخلوط و زیر و رو نموده تا به خوبی تهویه و یکنواخت گردد .

زیر رو کردن زیاد توده موجب می شود که حرارت کمپوست بالا نرفته و آفات و عوامل بیماری زای موجود در مواد از بین نرود .

تجزیه غالباً در دمای داخلی بین 104 تا 131 درجه فارنهایت اتفاق می افتد . 

ترمومترهای کمپوست را می توان در مغازه های لوازم کشاورزی پیدا کرد . جابجایی توده وقتی توده در بین این دماها باشد تولید نمی شود . ولی هنگامی که دما بین 104 یا بالای 131 درجه فارنهایت باشد باید توده را زیر و رو کرد . این کار باعث می شود تا توده کمپوست در اوج خود عمل کند .

بسیاری از میکروب های بیماری زا پس از 10 تا 15 دقیقه قرار گیری در معرض دمای 131 درجه فارنهایت کشته می شوند .

هر چند که برخی از آفت های گیاهی تنها وقتی می میرند که در معرض دمای 140 تا 150 درجه فارنهایت قرار بگیرند . اگر مشکل شما آفت های گیاهی هستند بگذارید در مرحله اول گرم کردن دمای توده به 150 درجه برسد و بعد دما به دمای اصلی برگردد .

کمپوست زمانی آماده مصرف می شود  که مواد کمپوست شونده پوسیده و پودر شده باشند .

مدت لازم برای کمپوست شدن با مواد مصرفی و شرایط فوق فرق می کند .

زباله های شهری پس از مدتی حدود 6 هفته کمپوست می شوند .

کمپوست شده کامل خاک اره گاهی چندین ماه طول می کشد معمولاً خاک اره را حدود 6 هفته در شرایط مناسب می پوشانند تا ترکیبات سمی محلول آن پوسیده شوند و سپس مصرف می کنند .


تهیه کمپوست در کارخانه ها

فرآیند تولید کود در کارخانه به روشی طراحی شده است که طی آن علمیات تخمیر در یک سالن سر پوشیده انجام گرفته که با کنترل دما و رطوبت و هم زن و هوا دهی به موقع توده زباله ، علاوه بر کاهش زمان تخمیر زباله از تولید و انتشار بوهای نامطبوع جلوگیری به عمل می آید .

تولید کود آلی به طور کلی در 3 بخش صورت می گیرد :

1- سالن پذیرش         2- سالن تخمیر          3- آماده سازی نهایی

زباله های حمل شده از سطح شهر در داخل این سالن تخلیه شده و سپس لودر مواد داخل سالن را توزیع نموده و در محدوده ای به مساحت تقریبی 1000 متر مربع انبار می کند .

در زمان شروع به کار کار خانه مواد توسط ماشین آلات به داخل هاپر ریخته می شود و از آنجا توسط یک واحد نوار نقاله زنجیری به خطوط دیگر هدایت می گردند .

مواد در مسیر انتقال از روی نوارهای نقاله وارد سرند دوار اولیه و بعد از آن سرند ثانویه می شود . این دستگاه ها وظیفه جداسازی قطعات درشت را دارند و دارای طول حدوداً 9 متر و قطر دهانه 5/2 متر و چشمه هایی به قطر 5 و 10 سانتیمتر می باشند .

مواد در مسیر خط پس از عبور از سرندها به دو قسمت زیر گذر سرند و سرریز تقسیم می شوند . موادی که دارای ابعاد بزرگتری هستند با شیب ملایمی که سرندهای دوار دارند به خروجی ها هدایت شده و پس از عبور از یک مرحله جداسازی دستی که توسط نیروی انسانی در دو سوی خط انجام می شود ، ضایعات تخلیه نایلکس به بیرون سالن هدایت و جهت دفن در محل دفن زباله شهری بارگیری می گردند .

در سالن تخمیر عملیات توده گذاری ، همزنی و هوا دهی به طور پیوسته انجام می گیرد .

مواد ابتدا از طریق یک دستگاه نوار نقاله وارد کریدوری که در وسط سالن تعبیه شده می گردد و سپس از طریق دستگاهی به نام تریپر که در طول کریدور قادر است روی ریلهای خاص خود حرکت کند به روی یک پل فلزی و نقاله های زنجیری هدایت مواد در کف سالن ریخته می شود .

در این سالن در مجموع 24 محدوده مجزا (‌پایل ) با ظرفیت هر یک 350 تن وجود دارد .

لازم است که یک سیستم تهویه بسیار قوی حاوی حداقل 12 فن فشار قوی در سالن تعبیه شود در سالن تخمیر کارخانه کمپوست به منظور انبار کردن لایه ای مواد و همزنی معمولاً از مجموعه ای به نام استاکر که شامل یک واحد پل فلزی با دهانه حدوداً 26 متر و یک واحد همزن مارپیچی استفاده می شود .

هوادهی و همزنی مواد که فرمان های به هنگام آن از طریق اتاق کنترل و کامپیوتر صنعتی صادر می شود در سیکل تقریبی 22 روز ادامه یافته و نهایتاً پس از طی این دوره توسط لودر و کمپرسی به محوطه انبار هدایت شده که این مواد به مدت 60 روز نیز در محوطه باز نگه داری می گردند .

پروسه تخمیر در یک محیط سرپوشیده که دما ، رطوبت و میزان هوای ورودی آن قابل کنترل است انجام می پذیرد . بنابراین ضمن آن که از تخصیص زمان اضافی برای نگه داری مواد در طول دوره از خروج مواد مغزی گیاه در شیرابه استمالی جلوگیری شده و محصول تولیدی از کیفیت مطلوبی برخوردار می شود .

رد طی دوره 22 روزه  ماندگاری مواد در این سالن ، مواد آلی توسط میکرو ارگانیزم های موجود در زباله و حضور هوایی که توسط فن هایی از کف سالن به داخل توده زباله دمیده می شود تجزیه می گردد .

حاصل این فرآیند تجزیه دی اکسید کربن ، بخار آب و یک ته مانده جامد و مقدار قابل توجهی انرژی است .

این مواد بدست آمده طی مراحل دیگری آماده سازی نهایی کمپوست ایده آل تبدیل شده پس از بسته بندی به جهت فروش عرضه می گردند . ]

Iransoil.com


[ www.howtocompost.com  ترجمه

[] www.howtocomost.com

2 www.royan.com مقالات کشاورزی

[] www.agriscience.blogfa.com

2.www.alonefarmer.blogfa.com

[] www.sbdoe.com

 www.beh-saman.com


چطور در خانه کمپوست تولید کنیم؟





 

تولید کود کمپوست از زباله‌های خانگی، بحثی است که اولین بار بیش از دو دهه پیش در کشورهای اروپایی و آمریکایی مطرح شد.


مردم آموختند با این روش نه تنها می‌توانند از حجم زباله‌های تولید شده شهری بکاهند، بلکه کود مورد نیاز برای پرورش گیاهان خانگی را نیز بی‌هیچ هزینه‌ای تامین ‌کنند.
آمار دقیقی از میزان تولید سالانه کمپوست در خانه‌ها در دست نیست اما بر اساس آمارهای جهانی به طور میانگین سالانه در هر خانه بیش از ۲۰۰ پوند (۹۰.۷۱۸ کیلو) زباله از مواد طبیعی در هر آشپزخانه تولید می‌شود که به راحتی می‌توان آنها را به کمپوست تبدیل کرد.
برای تولید کمپوست تقریبا از تمام مواد ارگانیک می‌توان استفاده کرد. کپه اولیه کمپوست نیازمند نسبت مناسبی از مواد غنی از کربن یا "قهوه‌ای" و مواد غنی از نیتروژن یا "سبز" است.
مواد قهوه‌ای به موادی چون برگ خشک، نی و چوب خشک گویند و مواد سبز شامل مواد طبیعی با رنگ سبز و تازه مثل علف تازه و اغلب مواد زائد آشپزخانه‌ها است.
مخلوط کردن مواد مختلف از این دست می‌تواند کودهای کمپوستی با درصدهای متفاوتی از مواد مغنی تولید کند. تولید مغذی‌ترین کمپوست بیشتر به یک هنر شباهت دارد که از لابلای تجربه فراوان بیرون می‌آید تا علم صرف.
ایده‌آل درصدهای مواد، ۲۵ قسمت مواد قهوه‌ای در مقابل یک قسمت مواد سبز است. اگر حجم کربن در مواد اولیه زیاد باشد سبب می‌شود که تجزیه مواد به کندی انجام شود و در نتیجه تولید کود مدت زمان بیشتری ببرد. وجود مقادیر زیاد نیتروژن در مواد اولیه هم سبب می‌شود بوی کود زیاد باشد.
برگ‌ها بخش زیادی از زباله‌های حیاط‌ ها و باغ‌ها را تشکیل می‌دهند. برای تولید کود کمپوست خوب در خانه که به کار نگهداری گل‌های گلدانی‌تان بیاید، می‌توانید از مقادیری از برگ‌های ریخته شده در پارک نزدیک خانه‌تان استفاده کنید.
هر روز در آشپزخانه منزل شما حجم زیادی از زباله‌هایی چون پوست خربزه و هندوانه، هویج، چای‌های کیسه‌ای، هسته سیب، پوست موز و تقریبا هر چیز طبیعی دیگری که در آشپزخانه به کار می‌رود، تولید می‌شود. شما تقریبا می‌توانید تمام زباله‌های طبیعی آشپزخانه‌تان را بازیافت کنید.
البته موادی چون گوشت و مواد گوشتی، مواد لبنی و مواد چرب مثل سس سالاد و کره بادام‌ زمینی برای تولید کود دردسرآفرین هستند. ضایعات گوشت در کمپوست باعث ایجاد بوی بد و جذب حشرات موذی می‌شود. پوست تخم مرغ هم ماده اولیه خوبی برای کود کمپوست است اما به کندی تجزیه می‌شود.
برای تولید کمپوست در خانه می‌توانید از سطل‌ های فلزی در بسته استفاده کنید و آن را در جایی چون بالکن خانه‌تان قرار دهید. این کار به شما این امکان را می‌دهد که به هر اندازه زباله که تولید شد، به کود قبلی خود بیفزایید.
حواستان باشد که زباله‌های خانگی جزو مواد "سبز" هستند، در نتیجه هر بار که مقداری زباله آشپزخانه‌ای به سطل تان اضافه می‌کنید، روی آن را با حدود ۲۰ سانتی‌متر از مواد "قهوه‌ای" مثل برگ‌های خشک، بپوشانید. برای اینکه کودتان با سرعت بیشتری تولید شود، می‌توانید تمام مواد آن را به قطعات کوچکتری تقسیم کنید.
استفاده از برگ‌های سوزنی کاج هم برای تولید کمپوست توصیه می‌شود. برای استفاده از این برگ‌ها لازم است آنها را در طی فرآیند تجزیه‌شان خرد کنید و هر چند روز یک بار آنها را به قطعات کوچکتری ببرید. حسن به کار بردن این برگ‌ها در اسیدی کردن خاک است. اگر خاکی که برای گلدان‌ها یا حیاطتان به کار می‌برید قلیایی است، با اضافه کردن برگ‌های سوزنی کاج به مواد اولیه کودتان، می‌توانید جنس خاک را ارتقا دهید.
برای اینکه روند تولید کمپوست کوتاه‌تر شود، باید به جزئیات هم توجه کرد. اگر در منطقه‌ای سردسیر زندگی می‌کنید، سطل بازیافتتان را در محلی قرار دهید که در معرض تابش نور خورشید باشد تا با کمک گرمای خورشید، مواد زودتر تجزیه شوند. اگر هم در منطقه‌ای گرمسیر و خشک زندگی می‌کنید، سطل را در سایه قرار دهید تا سرعت تبخیر آب مواد موجود در آن کم شود.
زمان مورد نیاز برای تولید کمپوست کاملا به نسبت مواد اولیه شما و شرایط محیطی بستگی دارد، اما می‌توانید از روی شرایط ظاهری کود، پی ببرید که آماده است یا نه. کود کمپوست نهایی به رنگ قهوه‌ای تیره است و بوی خاک می‌دهد. اغلب در آن بخش‌هایی از برگ که تجزیه نشده است، دیده می‌شود.
این روزها در دنیا از کود کمپوست به عنوان کود مواد غذایی ارگانیک استفاده می‌شود. شما هم می‌توانید با استفاده از این کود، در حیاط خانه خود مواد غذایی ارگانیک پرورش دهید.

حال همراه با ذکر نحوه تهیه سطل تولید کمپوستی ساده و عملی که می تواند برای خانواده های علاقمند قابل استفاده باشد، مراحل فوق را مجدداً یادآوری می نماییم:

تهیه سطل تولید کمپوست در خانه
اگر شما فضای زیادی برای تولید کمپوست ندارید و یا برای اولین بار در مقیاسی کوچک قصد انجام این کار را دارید، میتوانید با قرار دادن یک سطل زباله پلاستیکی در دار ، در بالکن یا پاسیو منز خود تولید کمپوست را آغاز نمایید.

وسایل مورد نیاز برای تهیه سطل تولید کمپوست در خانه
١. سطل زباله پلاستیکی در دار (توجه: حجم سطل مورد نظر نباید کمتر از 18 گالن (68 لیتر) باشد؛
٢. آب پاش؛
٣. میخ (با قطر: حداکثر ٤ میلیمتر)؛
٤. چکش؛
٥. ٢ عدد آجر؛

مراحل تهیه سطل تولید کمپوست در خانه
١. امکان وجود جریان هوا در بدنه سطل، فرآیند تجزیه مواد و تهیه کمپوست را سرعت می بخشد. برای این منظور باید به کمک میخ و چکش بر روی بدنه، کف و درپوش سطل، سوراخ هایی متعدد به فاصله ۵ سانتیمتر از هم ایجاد نمود.
٢. آجر ها را کنار هم بر روی زمین قرار داده و سطل را روی آن بگذارید.
٣. تهیه مواد "قهوه ای" مانند: مقوا، نامه های تبلیغاتی، روزنامه، تراشه چوب؛ و مواد "سبز" مانند: چمن و برگ های درختان و علف های هرز، تفاله سبزیجات و میوه ها، باقیمانده غذا و چای کیسه ای.
٤. سطل را با لایه هایی از مواد "قهوه ای" و "سبز" که به قطعات کوچک خرد شده اند پر نمایید. لازم نیست که سطل به طور کامل پر شود. شما در طول هفته میتوانید این مواد را به سطل اضافه کنید.
٥. یک روز در میان درب سطل را برداشته و نگاهی به محتویات آن بیندازید. چنانچه مواد داخل سطل خشک به نظر می رسند به کمک آب پاش مقداری آنها را مرطوب نمایید و چنانچه خیلی تر باشند برای جلوگیری از انتشار بوی بد و متعادل کردن میزان رطوبت، مقداری برگ خرد شده، روزنامه خرد شده یا خاک اره بر روی مواد داخل سطل بریزید.
۶. برای به دست آوردن بهترین نتیجه، حداقل هفته ای یک بار سطل را به صورت افقی روی زمین قرار داده و بغلتانید. مطمئن شوید که درب سطل کاملا چفت باشد. اگر این کار برایتان مشکل است می توانید یک روز درمیان سطل را بلند نموده و کاملا تکان دهید.
۷. پس از گذشت ۴ الی ۸ هفته کمپوست شما حاضر خواهد بود.

برای درک بهتر مراحل انجام کار این کلیپ را تماشا کنید. 

 

 منبع:

http://wnaep.blogfa.com/post-108.aspx

http://organicgardening.about.com/od/compost/ht/storagecompost.htm


 سایت بوم سا

خواص بابونه

خواص گیاه بابونه یا داروخانه سیار



 

 

گیاه بابونه یا داروخانه سیار

 

بابونه گیاهی است دائمی و کوچک به ارتفاع تقریبا 30 سانتیمتر دارای بوئی معطر که در چمنزارها و اراضی شنی می روید. ساقه آن برنگ سبز مایل به سفید، برگهای آن کوچک متناوب و دارای بریدگیهای باریک و نامنظم و پوشیده از کرک است...



گلهای
آن مجتمع در یک طبق که بطور منفدر در انتهای ساقه گل دهنده در تابستان ظاهر می شود . در هر طبق گلهای سفید در اطراف و گلهای زرد در قسمت وسط قرار دارند .

 


ترکیبات شیمیایی:


گلهای بابونه دارای اسانس روغنی آنته مین ( Anthemine) تانن ، فیتوسترول و همچنین ماده ای تلخ بنام اسید آنته میک Anthemique Acid می باشد .

 

 

 

 

 


خواص داروئی:


بابونه از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از تقویت کننده های تلخ بحساب می آید . جالینوس حکیم آنرا برای درمان تب و لرزهای نوبه ای بکار می برد .


1) یکی از مهمترین خواص بابونه درمان زخم معده و ورم معده است و این گیاه بآسانی این مرض را درمان می کند و آنهائیکه سالهاست با این مرض دست بگریبان هستند و از قرص های مختلف گران قیمت نظیر Lozac و Zantac و غیره استفاده می کنند می توانند با استفاده از بابونه خرج داروی خود را پس انداز کنند و همچنین سلامتی خود را بازیابند .

 

برای درمان زخم معده یک لیوان چای غلیظ بابونه درست کنید (4 قاشق چایخوری بابونه در یک لیوان آبجوش و یا چهار تا چای کیسه ای بابونه در یک قاشق لیوان آب جوش) و صبح ناشتا هستید این لیوان چای را بنوشید و سپس در رختخواب به پشت دراز بکشید و بعد از چهار دقیقه بخوابید و البته بعد از یک ربع ساعت می توانید صبحانه خود را میل کنید. این عمل را بمدت دو هفته ادامه دهید تا زخم و ورم معده بکلی شفا یابد.


2) بابونه اعصاب و قوای جنسی را تقویت میکند .


3) بابونه مقوی مغز است .


4) بابونه ادرار آور و قاعده آور است .


5) این گیاه ترشح شیر را در مادران شیر ده افزایش می دهد .


6) درمان کننده سردرد و میگرن است .


7) استفاده از بابونه سنگ مثانه را خرد و دفع می کند .


8) اگر کسی قطره قطره ادرار می کند به او چای بابونه دهید تا درمان شود .


9) بابونه درمان کننده کمی ترشحات عادت ماهیانه است .


10) برای درمان چشم درد ، بابونه را در سرکه ریخته و بخور دهید .


11) برای تسکین دردهای عضلانی چای بابونه بنوشید .


12) جویدن بابونه برای التیام زخم های درمان مفید است .


13) خوردن 5 گرم ریشه بابونه با سرکه رقیق محرک نیروی جنسی است. (ریشه بابونه گرم تر و خشک تر از گل بابونه است)


14) بابونه تب بر و تسکین دهنده درد است .


15) بابونه تقویت کننده معده است .


16) برای تسکین درد در هنگام دندان درآوردن بچه ها ، به آنها چای بابونه بدهید .


17) برای رفع بیخوابی و داشتن یک خواب آرام و راحت ، کافی است ده دقیقه قبل از اینکه به رختخواب بروید یک فنجان چای بابونه بنوشید .


18) بابونه درمان کننده بی اشتهایی است .


19) بابونه برای رفع ورم روده موثر است .


20) چای بابونه درمان کننده کم خونی است .


21) از بابونه برای رفع کرم معده و روده استفاده کنید .


22) بابونه تسکین دهنده دردهای عادت ماهیانه است .


23) بابونه برای رفع زردی مفید است .


24) حمام بابونه اثر نیرو دهنده دارد . برای این منظور چند قطره اسانس بابونه را در وان حمام ریخته مدت یکربع ساعت در آن دراز بکشید .


25) برای تسکین درد ، چند قطره اسانس بابونه را با یک قاشق روغن بادام مخلوط کرده و روی محل های دردناک بمالید درد را تخفیف می دهد .


26) اسانس بابونه مخلوط با روغن بادام برای رفع ناراحتی های پوستی نظیر اگزما ، کهیر و خارش مفید است .


27) برای رفع گوش درد و سنگینی گوش ، یک قطره روغن بابونه را در گوش بچکانید .


28) اسانس بابونه چون اثر قی آور درد در مورد مسمومیت های غذایی مصرف می شود .


29) روغن بابونه را برای از بین بردن کمردرد ، درد مفاصل و نقرس روی محل درد بمالید .


30) با چای بابونه اگر موهای بلوند را بشوئید آنها را روشن تر و شفاف تر می کند .


31) آنهائیکه یائسه شده اند بهتر است همه روزه چای بابونه بنوشند زیرا اختلالات یائسگی را برطرف می کند .


32)بابونه ضد آلرژی است.

 

 

 

 


اسانس بابونه :


حدود 0.8 تا 1 درصد اسانس در این گیاه وجود دارد که بوسیله تقطیر با بخار آب بدست می آید. رنگ این اسانس آبی روشن است ولی در اثر کهنه شدن برنگ زرد مایل به قهوه ای در می آید. بوی این اسانس بسیار قوی و طعم آن معطر و سوزانده است . اسانس بابونه در عطر سازی و برای معطر کردن غذاها بکار می رود .

 


• چای بابونه با دم کرده بابونه


برای درست کردن چای بابونه یک قاشق چایخوری گیاه بابونه خشک را در یک فنجان آب جوش ریخته و بمدت 5 دقیقه بگذارید دم بکشد .

 


• روغن بابونه با روغن زیتون


گل خشک بابونه را با برابر وزنش روغن زیتون مخلوط کرده و روی آتش ملایم بگذاریدتا دم بکشد (نباید بجوشد) و گهگاه آنرا هم بزنید. سپس آنرا از روی آتش بردارید و بگذارید تا مدت 24 ساعت بحال خود بماند . سپس آنرا از صافی با فشار در کرده و در شیشه ای دربست نگهدری کنید (برای نفخ شکم و قولنج آنرا روی شکم بمالید).

 

 

• روغن بابونه


برای تهیه روغن بابونه مقدری از گل خشک بابونه را با چهار برابر وزن آن روغن کنجد مخلوط کرده و سپس باندازه دو برابر گل بابونه بآن آب اضافه کنید . آنرا روی چراغ گذاشته و بگذارید بجوشد تا اینکه آب آن بکلی تبخیر شود و فقط روغن باقی بماند البته باید دقت کرد که روغن نسوزد .

 


مضرات :


جوشانده بابونه ممکن است در افراد حساس به گیاه «آمبروسیا» باعث حساسیت شدید شود.

 

 

 

 

چگونه در باغچه خودمان توت فرنگی پرورش دهیم

چگونه در باغچه خودمان توت فرنگی پرورش دهیم

منبع : Houzz۱۵:۰۲:۵۱ ۲۳ فروردین ۱۳۹۴
N
چگونه در باغچه خودمان توت فرنگی پرورش دهیم

توت فرنگی یکی از میوه های بسیار خوش طعم است که کمتر کسی پیدا می شود آن را دوست نداشته باشد. فکرش را بکنید خودتان در باغچه حیاطتان یا در یک گلدان توت فرنگی پرورش دهید.

2851b554002c1ded_8532-w422-h422-b0-p0--landscape

میوه های رسیده و آبدار توت فرنگی یکی از شیرین ترین طعم هایی هستند که طبیعت به ما هدیه کرده است. جالب است بدانید که یکی از راحت ترین گیاهان قابل پرورش در باغچه نیز توت فرنگی است. این گیاه در بهار گل می دهد، در بهار و تابستان میوه می دهد، و تقریبا در تمام طول سال برگ های سبز زیبا به باغچه شما خواهد داد. چه چیزی بهتر از این می خواهید؟

در روش سنتی معمولا توت فرنگی را در ردیف هایی طولانی یا تپه های کوچک دراز پرورش می دهند. اما در باغچه های خانگی معمولا به صورت پوشش دهنده زمین یا لبه باغچه کاشته می شود. اگر خاک باغچه عمق ندارد می توانید مطابق تصویر از باغچه های مرتفع استفاده کنید به این ترتیب هم توت فرنگی شما به خوبی رشد می کند و هم چیدن میوه های راحت تر می شود. حتی اگر باغچه ندارید جالب است بدانید که توت فرنگی در گلدان های استاندارد، شیشه های مخصوص توت فرنگی و باغچه های آویزی ( در عکس های بالا نشان داده شده اند) نیز به خوبی رشد می کند. فقط حواستان باشد توت فرنگی را جایی که قبلا در آن بادنجان، فلفل، گوجه یا سیب زمینی کاشته اید، نکارید.

a5910105002c169e_6661-w422-h422-b0-p0--landscape

با اینکه توت فرنگی گیاهی همیشگی است، معمولا بعد از چند سال دیگر میوه دادنش دچار مشکل خواهد شد. باید برنامه ریزی داشته باشید تا گیاه توت فرنگی را هر سه یا چهار سال تعویض کنید. حتی ممکن است در شرایط آب و هوایی سخت تر مجبور شوید هر ساله آنها را عوض کنید.

2801ad6100f43f03_4202-w746-h496-b0-p0--landscape

بهترین زمان برای کاشتن توت فرنگی در آب و هوای سرد سیری در ماه اول بهار است و در آب و هوای گرم سیری توت فرنگی را اواخر زمستان و اوایل بهار بکارید.

نور مورد نیاز: نور کامل خورشید یا بخشی سایه برای انواع توت فرنگی

آب مورد نیاز : روزانه نیاز به آبیاری دارد.

توت فرنگی را باید در خاک غنی و عمیق که درصد اسیدی کمی دارد یا اصلا خنثی است، بکارید. اگر خاک باغچه شما عمیق و غنی نیست همانطور که بالاتر اشاره کردم می توانید از باغچه های مرتفع یا ردیف های تپه ای یا گلدان های استاندارد بکارید.

گیاه را داخل خاک قرار داده ریشه های آن را پخش کنید و سعی کنید فاصله بین آن و دیگر گیاهان را رعایت کنید. سعی کنید این گیاه را تا جایی که می توانید عمیق بکارید و بعد روی ریشه ها را کاملا با خاک بپوشانید و محکم کنید. اگر از گلدان استفاده می کنید باید حداقل 8 اینچ عمق داشته باشد و یا اگر از باغچه های آویزی استفاده می کنید باید حداقل 12 اینچ عمق داشته باشد

گیاهان مناسب برای نگهداری در آپارتمان

گیاهان مناسب برای نگهداری در آپارتمان


 
گیاهان مناسب برای نگهداری در آپارتمان

چه دستتان در پرورش گل به طور ویژه ای توانمند باشد، چه نباشد، احتمالا علاقه دارید فضای داخلی منزل خود را تا جایی که می توانید سبز تر کنید. البته منظور ما استفاده از کلم پیچ و اسفناج نیست، ما درباره گیاهان آپارتمانی صحبت می کنیم.

آیا می دانستید ثابت شده است که برخی گیاهان مشخص باعث بهبود کیفیت فضای منزل می شوند. لوازم الکترونیکی، رنگ ها و مواد چسبنده تنها چند مورد کوچک از لیست بلند چیزهایی هستند که در خانه سم تولید می کنند. فکر نمی کنم لازم باشد منابع مختلف انتشار کپک و قارچ را که باعث ایجاد بیماری های سخت در افراد دارای آلرژی می شود، را نام ببریم.

قطعا محصولات زیادی در بازار موجودند که می توانید از آنها به عنوان پاک کننده هوا استفاده کنید. اما وقتی امکان استفاده از محصولات طبیعی هست، چرا از چیزی که ساخته بشر است استفاده کنیم؟

در ادامه تصویر تعدادی گیاه که برای نگهداری در منزل یا آپارتمان مناسب هستند را قرار داده ایم. نه تنها با نگاه کردن به این گیاهان حالتان بهتر می شود بلکه فضای خانه شما را نیز تمیز و سالم می کنند.

پیچک انگلیسی

5abedec07272d17d1a7b08a7aade0b0708468c3a

 

برای آنهایی که از آلرژی قارچی رنج می برند، داشتن این گیاه در خانه ضروری است. ثابت شده است که این گیاه کاهش دهنده گرد و خاک و قارچ موجود در فضای خانه است.

گل داوودی

3b3c11bf9ac2a100111af943b382447d1922d375

 

گل داوودی را می توانید داخل گلدان بکارید و داخل آپارتمان قرار دهید. این گل دشمن آلاینده های موجود در هوا است. داوودی آلاینده هایی نظیر آمونیاک و فرمالدئید را از بین می برد و هوای خانه را برای تنفس مطبوع می سازد.

پوتوس

465370047

 

این گل برای کسانی که تبحری در پرورش گل ندارند و فکر می کنند به قول معروف دستشان به گل نمی رود، گل مناسبی است. این گل با شرایط سخت سازگار است و با نور کم هم رشد می کند. پوتوس مناسب کسانی است که به تازگی شروع به نگهداری گل در منزل کرده اند. این گل آلاینده های مونوکسید کربن و فرمالدئید را از هوای منزل می زداید.

پپرومیا ابلق

459875661

این گل نه تنها بسیار زیبا است و نگاه کردن به آن به انسان انرژی می دهد بلکه درصد بالایی اکسیژن تولید می کند و سمومی مانند فرمالدئید را از هوای منزل می زداید.

گیاه انکبوتی

200408289-001

 

طبق آمارهای  NASAگیاه انکبوتی یک از سه گیاه برتر برای از بین بردن فرمالدئید از هوا است. این گیاه را به راحتی می توانید در باغ و باغچه های فروش گل بیابید و خریداری کنید.

بگونیا

5f26e94d0593008aabe51f0da47860bcfd4c3231

 

این گیاه که به راحتی در گلدان یا هر ظرف دیگری قابل پرورش است، از بین برنده بنزن موجود در هوا ناشی از جسب های استفاده شده درمنزل است.

برگ‌قاشقی یا گل چمچه‌ای یا اسپاتیفیلوم

0d8950e50716628b913893c48eb6521d9a2cb1de

این گیاه علاوه بر زیبایی که به خانه شما می دهد، در تمیز کردن و پاک کردن هوای منزل از آلاینده ها و آلودگی ها معجزه می کند. این گیاه مخصوصا مناسب از بین بردن بنزن و استون موجود در هوا ناشی از رنگ و لوازم الکترونیکی است.

فیکوس بنجامین یا بنجامین انجیری

c2f0748d8717b6d16aac9555881efd70d7df5218

این گیاه در واقع نوعی درخت است که به خوبی در فضای بسته آپارتمانی رشد می کند. این گیاه بلند و زیبا است و نمایی فوق العاده به منزل شما می دهد. علاوه بر این پاک کننده بی نظیری برای هوای منزل شماست. این گیاه آمونیاک، فرمالدئید و زایلن موجود در هوا را می زداید.

بامبو

chamaedorea

 

گیاه بامبو رتبهسوم لیست پاک کننده ترنی گیاهان موجود NASA را از آن خود کرده است. این گیاه در از بین بردن فرمالدئید و زایلن معجزه می کند.

سرخس برگ شمشیری

Boston-fern-1

 

این گیاه موثرترین گیاه آپارتمانی برای از بین بردن سموم هوا شناخته شده است. این گیاه بیش از هر گیاه دیگری می تواند در بازه زمانی یک ساعته فرمالدئید را از بین ببرد.

6نوع سبزیجاتی که به سرعت رشد می کنند

نوع سبزیجاتی که به سرعت رشد می کنند

منبع : About۱۴:۳۵:۰۹ ۰۱ اردیبهشت ۱۳۹۴
N
6 نوع سبزیجاتی که به سرعت رشد می کنند

یکی از بهترین کارها برای استفاده از هوای خوب بهار و تابستان، کاشت گل و گیاه است. از آن بهتر کاشتن سبزیجات است تا هم از رنگ سبز آن‌ها استفاده کنید و هم از حاصل دسترنج خود به سفره اضافه کنید.

ایرانیان از قدیم‌الایام به خوردن سبزیجات و کاشت آن‌ها عادت داشته‌اند اما اخیراً و به خاطر شرایط زندگی در آپارتمان‌های کوچک کم‌کم عادت کاشت سبزی از سرمان افتاده است. حتی اگر باغچه نداشته باشید می‌توانید سبزیجات را در گلدان پرورش دهید.

در این مطلب 6 سبزی که رشد زیادی دارند و طی دو یا سه هفته می‌تواند محصول آن را کشت و مصرف کنید را معرفی می‌کنیم.

 

 

img_1376

لوبیا

صبر کنید تا اواسط بهار که خاک گرم شده است و دانه‌های لوبیا را بکارید، این لوبیا سریع رشد می‌کند و طی 50 تا 70 روز محصول می‌دهد. می‌تواند با جایگزینی گیاه لوبیایی که محصولش چیده شده است می‌توانید در سرتاسر بهار و تابستان لوبیا داشته باشید.

 

 

Onion-Row1

پیازچه

پیازچه برعکس پیاز که به زمان زیادی برای رشد نیاز دارد، طی 20 تا 30 روز محصول می‌دهد. جالب اینکه پس از کشت بازهم دانه این گیاه رشد می‌کند و محصول می‌دهد.

 

 

 

 

 

sugar-snap-peas

نخودفرنگی

نخودفرنگی یکی از راحت‌ترین گیاهان برای کشت است. البته اگر هوای بهاری کمی خنک‌تر باشد و روزهای بارانی نیز داشته باشد گیاه نخودفرنگی طی 50 روز رشد می‌کند.

 

 

117568-1

تربچه

تربچه را باید زود چید در غیر این صورت سفت و پوک می‌شود. شما باید شرایطی فراهم کنید که سرعت رشد این گیاه بالا برود. می‌توانید یک هفته در میان گیاهان را جایگزین کنید تا همواره تربچه داشته باشید.

 

 

 

 

lettuce-bed-large

کاهو و دیگر سبزیجات مخصوص سالاد

دانه‌های این گیاهان بهترین گزینه‌ها برای کاشتن در ابتدای فصل بهار هستند. چراکه دانه‌های این گیاهان در مقابل میزان کمی سرما مقاوم هستند. اکثر این گیاهان بعد از دو ماه آماده کشت هستند.

 

 

img_1408

شلغم

شلغم یکی از سبزیجاتی است که سریع رشد می‌کند. جالب اینکه وقتی منتظر هستید تا شلغم به‌اندازه کافی رشد کند می‌توانید از برگ‌های این گیاه برای برخی غذاها استفاده کنید. این گیاه را نیز با جایگزین کردن می‌توانید برای مدت زیادی کشت کنید. زمان رشد این گیاه بین 40 تا 60 روز است.

زیباترین خانه درختی های آپارتمانی

 

زیباترین خانه درختی های آپارتمانی

N

اگر قرار باشد کسی خانه خود را در مناطق روستایی و طبیعت زیبای آن رها کند و به شهر بیاید احتمالا باید در چنین آپارتمانی زندگی کند.

landscape-1426878113-gallery-1426868020-verde-02

این مجتمع آپارتمانی 5 طبقه که در شهر تورین ایتالیا قرار دارد به گونه ای طراحی شده است که بتواند فضای طبیعی و سرسبز اطراف شهر را به داخل شهر بیاورد.

1426877759-syn-11-1426870485-verde-03

معمار این ساختمان زیبا، لوچیانو پیا، تنها به فکر ایجاد نمایی زیبا نبوده است بلکه 150 عدد درخت و گیاهی که او در قسمت های مختلف این ساختمان تعبیه کرده است، نزدیک به 200 هزار لیتر دی اکسید کربن را در یک ساعت جذب می کند. این بدان معنا است که ساکنین این خانه به خاطر وجود این گیاهان از آلودگی هوای شهر در امان هستند. علاوه بر آن این گیاهان عایق بسیار خوبی برای جلوگیری از آلودگی صوتی نیز هستند.

1426877766-syn-11-1426871273-verde-05

یکی دیگر از ویژگی ها مثبت این گیاهان سایه ای است که آنها در فصل تابستان برای این آپارتمان ها ایجاد می کنند به همین خاطر ساکنین این خانه ها به روشن کردن کولرهای خود برای مبارزه با اشعه های تند خورشید که از طریق پنجشنبه وارد خانه می شوند نیازی ندارند.

1426877767-syn-11-1426871491-verde-011

از طرفی این گیاهان باعث می شوند آپارتمان ها در طی ماه های سرد سال گرم تر باشند. این درختان و گیاهان به طور تصادفی انتخاب نشده اند بلکه طراح آنها آقای پیا ، آنها را با در نظر گرفتن تنوع برگ ، رنگ و گل انتخاب کرده است.

ادامه مطلب ...

آهن؛ عنصری برای خون شما

آهن؛ عنصری برای خون شما


یکی از دلایل اصلی کم خونی در کشور ما فقر آهن می باشد. این ماده ی معدنی در گوشت ها مانند گوشت قرمز، گوشت ماکیان، جگر و در حبوباتی چون لوبیاها، در عدس و تخم مرغ یافت می شود. علاوه بر میزان آهن یک ماده ی غذایی باید به میزان جذب آن توسط بدن نیز توجه داشت.
منابع غذایی آهن

یکی از نگرانی های همیشگی خانم ها، تامین آهن کافی جهت جلوگیری از کم خونی است. معمولا خانم ها، پس از شروع قاعدگی و محسوس شدن یک سری از علائم کم خونی، در صدد جبران کمبود آهن بر می آیند؛ چرا که اولین علت کم خونی را کمبود آهن می دانند.

بهتر است یادآوری کنیم که کمبود آهن می تواند یکی از علل کم خونی باشد وگرنه کم خونی علت های متفاوتی دارد که از جنبه های فیزیولوژیکی، متابولیسمی و.... قابل بررسی است.

 

 

میزان آهن مورد نیاز بدن

این بار ما به دنبال یادآوری آهن مورد نیاز بدن در سنین مختلف هستیم. به طور کلی خانم ها علاوه بر مرحله ی ذکر شده، در مراحل دیگری از زندگی مانند بارداری، شیردهی و خصوصا 3 سالگی به بعد کودک شان به علت اطلاع از تاثیر آهن در یادگیری، هوش و توانایی فیزیکی کودک، بیشتر به تامین آهن مورد نیاز  توجه می کنند.

به طور کلی نیاز افراد به آهن به شرح ذیل می باشد:

در سنین 4 تا 8 سالگی        10 میلی گرم

9 تا 13 سالگی                      8 میلی گرم

14 تا 18 سالگی                   در دختران 15 و در پسران 11 میلی گرم در روز

افراد بالای 19 سال              در زنان 18 و در مردان 8 میلی گرم در روز

هر کشوری برای تامین آهن مورد نیاز افراد برنامه های متفاوتی دارد. از جمله معرفی منابع آهن و نقش آن در بدن، در دسترس قرار دادن مکمل های مناسب در سنین مختلف، غنی کردن بعضی مواد غذایی با افزودن آهن در صنایع غذایی و... . اخیرا غنی سازی ماکارونی در ایران انجام شده است. 

پس از ورود مواد غذایی به بدن، مقدار آهنی که در دستگاه گوارش جذب

می شود به عوامل متفاوتی بستگی دارد، جالب است بدانیم حتی میزان

جذب توسط روده ها نیز تنظیم می شود. یعنی در زمان ذخایر کم آهن بدن،

آهن بیشتری و در زمان ذخایر کافی، آهن کمتری جذب می شود

مواد غذایی پُر آهن

در ادامه، چند ماده ی غذایی با مقدار آهن موجود در آن ها ذکر شده است:

جگر و احشای پخته                      3 سروینگ ( تقریبا 30*3)                10 میلی گرم

ماکیان و گوشت کبابی و پخته        3  سروینگ ( تقریبا 30*3)               3.1 میلی گرم 

گوشت دنده گوساله                     3 سروینگ ( تقریبا 30*3)                2.4 میلی گرم

لوبیا سفید پخته                            2/1 لیوان                                          4 میلی گرم

سویای پخته                                 2/1لیوان                                         4.5 میلی گرم

عدس پخته                                  2/1 لیوان                                        3.3 میلی گرم

لوبیا قرمز پخته                             2/1 لیوان                                        3.1 میلی گرم

نخود پخته                                    2/1 لیوان                                        2.4 میلی گرم

اسفناج پخته                               * 2/1 لیوان                                     3.2 میلی گرم 

پوره ی گوجه فرنگی                     2/1 لیوان                                         2.2میلی گرم

تخم مرغ                                      1 عدد                                               1 میلی گرم

آجیل مخلوط                                30 گرم                                              1 میلی گرم

بادام زمینی                                30 گرم                                            0.5 میلی گرم

* نکته ی مهم این است بدانیم اگر چه یک سری مواد غذایی مانند اسفناج جزء مواد غنی از آهن حساب می شوند، ولی به علت برخی مواد در آن ها مانند اگزالات موجود در آن ها میزان قابل توجهی از آهن آن ها قابل جذب نیست، البته سایر مواد موجود در آن ها از جمله اسید فولیک موجب بهبود خون سازی می شود.

 

جذب آهن در بدن

پس از ورود مواد غذایی به بدن، مقدار آهنی که در دستگاه گوارش جذب می شود به عوامل متفاوتی بستگی دارد، جالب است بدانیم حتی میزان جذب توسط روده ها نیز تنظیم می شود. یعنی در زمان ذخایر کم آهن بدن، آهن بیشتری و در زمان ذخایر کافی، آهن کمتری جذب می شود.

از عوامل دیگر، میزان زیست دسترسی آهن می باشد، به این معنی که چه مقدار از آهن موجود در ماده ی غذایی قابلیت

جذب شدن دارد.

منابع غذایی ویتامین ث

از جمله عوامل تاثیر گذار در زیست دسترسی آهن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- خوردن منابع ویتامین ث: مانند پرتقال و آب پرتقال تازه، بروکلی ، گریپ فروت، طالبی، گوجه فرنگی و آب آن.

2- مقدارحرارت و زمان پخت: همیشه مواد را در حرارت متوسط و با حوصله بپزیم. همیشه آب پز کردن و بخارپز کردن و در مرحله بعد کبابی کردن به سرخ کردن ارجح است.

3- حبوبات را حتما 24 ساعت قبل از پختن در آب فراوان خیسانده و هر 8 ساعت آب آن را عوض کنیم.

4- به خوبی غذا را بجویم.

5- جوانه زدن دانه ها نظیر گندم بسیار مفید است. این کار را خودمان در مورد بسیاری از دانه ها می توانیم انجام دهیم.

6- خوردن چند قاشق ماست همراه غذا(ایجاد محیط اسیدی برای جذب بهتر آهن)، ولی زیاده روی نکنیم!

شیر همراه غذا نخوریم.

7 – یک ساعت قبل از غذا و2 ساعت بعد از غذا چای و قهوه نخوریم.

و اما فراموش نکنیم که فقط به دنبال منابع غنی از آهن نباشیم، بدانیم که خوردن هر ماده ی غذایی بالاخره میزانی آهن دارد. در واقع رعایت تنوع غذایی و مصرف همه ی گروه های غذایی به مقدار مناسب خود مهم ترین عامل، در تامین نیاز کلی بدن است!

راحله باباپور

بخش تغذیه تبیان